Norges beste ostekake?

Ostekake med lønnesirup og nøtterNoen tror de får sin lønn i himmelen. Mitt forjettede land flyter i alle fall av sirup.

Siden mamma er fra Canada, betyr det at jeg, pr. definisjon, har innvandrerbakgrunn. Og som alle vet, innvandrere tar med seg matskikker fra der de kommer fra. Og jeg har falt i staver og pinneved over lønnesirup. Det er søtt, men mer enn bare det – en god lønnesirup er kraftig, nesten røykaktig og har lang ettersmak.

Lønnesirup utvinnes av sukkerlønnen acer saccharum.  På våren tappes trærne for en del av sevjen, som så kokes inn til sirup. Det kreves over førti liter sevje for å lage en liter sirup Ikke rart det er dyrt i butikken! Men knepet er å kjøpe det på nett. Det er mange klassifiseringer ute og går avhengig av hvor sirupen er produsert, men det er trolig lettest å få tak i den fra Vermont. Kjøp den gjerne på nett – og for all del, kjøp det som kalles Grade B eller tilsvarende.  Den er mørkere og har mer smak enn den man får i de fleste norske butikker. Den er som regel Grade A og er den snille lillesøsteren – mild og rund, men uten den røffe sjarmen som B (eller mørkere) har. Og har du ikke lønnesirup, kan du bruke vanlig, mørk sirup istedenfor, men da mister du en del av særpreget.

Men over til ostekaken. Tine har en konkurranse gående med Norges beste ostekake. Jeg er med! Og jeg håper jeg får mange stemmer også – adressen er http://norgesbesteostekake.tine.no/oppskrifter/49 . Ja, det er stemming på gang, og jeg håper jeg får så mange som mulig!

Og om du ikke vil gå inn, skal du jammen få oppskriften her også.

Til bunnen:

400 gram Tine Kremost til baking
150 gram brunt sukker
2 ss lønnesirup
4 egg
225 gram hvetemel
2,5 ts bakepulver
ev. litt melk

Til nøttene:

ca. 150 gram blandede nøtter uten salt
4 ss brunt sukker
0,5 dl vann
0,5-1 ts chipotle (røkt chili)
1 ts maldonsalt eller 0,5 ts vanlig salt
1-2 ts smør

Til kremen:

200 gram Tine Kremost til baking
4-6 ss lønnesirup
150-200 gram melis
ev. 2-3 ss rom, gjerne mørk

Ev. litt mer rom til dynking

1. Begynn med bunnen: Smør og strø en springform. Pisk kremost og brunt sukker lett og luftig. Tilsett eggene ett etter ett, og pass på at alt er blandet inn før du har i det neste. Ha i lønnesirup. Bland mel og bakepulver, sikt det inn i røren og rør forsiktig sammen. Pass på å unngå melklumper, men ikke rør for hardt. Spe eventuelt med litt melk om røren blir for fast. Stekes på 175 grader i ca. 40 minutter, eller til det ikke henger igjen noe deig på en kakepinne. Ta ut kaken og la den avkjøles før du deler den i to. Bunnene kan ev. dynkes med mer rom.

2. Mens kaken steker, kan du lage brente nøtter: Rist nøttene i en tørr stekepanne i noen minutter. Pass på at de ikke brenner seg – de skal bli aromatiske, men ikke ha svidde flekker. Rør sammen brunt sukker og vann, og la det koke opp. Ha i nøttene og rør rundt slik at nøttene er helt dekket. Etter hvert vil sukkeret bli grynete og tørt, men bare fortsett å røre. Sukkeret vil etter en stund smelte igjen og bli karamell. Smak til med chipotlepulver og salt, og rør inn smør helt til slutt. La det avkjøles.

3. Lag kremen: Pisk kremost og lønnesirup lett og luftig, og smak eventuelt til med rom. Tilsett melis etter smak, kremen skal bli tykk, men ikke for søt.

4. Ta omtrent halvparten av nøttene og hakk dem fint, gjerne i hurtighakker. Bland dem med halvparten av kremen og ha nøttekremen mellom kakelagene. Smør den andre halvparten oppå kaken. Grovhakk resten av nøttene og ha dem oppå.

En tanke om “Norges beste ostekake?

  1. Tilbaketråkk: Norges beste ostekake! |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s