10 ingredienser som løfter maten

Noen ting er for gode til å ikke brukes. Disse ti tingene løfter maten din på en enkel måte. 

These are a few of my favourite things.

– Sitron

Jeg bruker nok oftere lime i maten min enn sitron, men samtidig er det sitron som lettest løfter maten. Den gir frisk syre uten å tilføre så mye egensmak som det lime gjør. Sitronsaft er selvskreven i salatdressinger og til fisk, og sitronskall passer fint til kjøtt, i supper, kaker og så videre. Prøv også litt i en vanlig kjøttsaus til pasta!

– Eplesidereddik

Eplesidereddik har mange av de samme bruksområdene som sitron, men den er ikke så kraftig. Jeg bruker ofte eplesidereddik i kålsalat og agurksalat, samt i alle andre retter jeg vil ha en litt syrlig spiss på.

– Røkt paprika og chipotle

Chipotle er røkt jalapeñochili, røkt paprika er…vel, røkt paprika. Begge to gir en tydelig røksmak på matretter, men røkt paprika er rundere i smaken enn chipotlen. Jeg bruker chipotle i taco, gryteretter og tilsvarende – og det passer også fortreffelig sammen med karamell og søte ting. Et lite dryss røkt paprika på en blomkål- eller potetsuppe gjør den alt annet enn kjedelig.

– Balsamicoeddik

Balsamicoeddik egner seg ikke bare i salatdressing. Noen spiseskjeer i en tomatsaus runder den av og gir den fylde. Går du opp et hakk i alder – og prisklasse – får du balsamico som er seig og intens, og da kan du for eksempel ha noen dråper på et stykke god parmesan. Balsamico og jordbær er også en fantastisk kombinasjon – smak deg fram til passende mengde.

– Kakao

Ikke bare til å drikke! Kalkun med kakao og krydder, mole, er vanlig i Mexico, der kakaoen kommer fra. Prøv en spiseskje i en pastasaus med kalkunkjøtt – gjerne sammen med chipotle. Den gir også en dyp, mørk avrunding i en barbequesaus eller gryterett – uten at sjokoladesmaken blir framtredende.

– Smør og olivenolje

Retter trenger ikke å svømme i fett for å være gode, men det er et faktum at fett binder og bærer mange smaker, i tillegg har smør og olivenolje mye egensmak. Det fine er at man kan tilsette en liten klump smør eller en teskje god olivenolje rett før servering i sauser, til grønnsaker og lignende – du minsker på kaloriene, men du får den gode smaken.

– Maldonsalt

Det virker kanskje fisefint å ha ulike typer salt, men faktum er at flaksalt, eller fingersalt, egner seg bedre enn vanlig salt til mange retter. Som med smør og olje kan slikt salt tilsettes rett før servering – det gir en knasende sprø saltsmak uten å være overveldende. Prøv for eksempel å varme en boks avrente, skylte, hvite bønner i en kjele, ha en teskje god olivenolje på, litt revet sitronskall og et dryss med Maldonsalt – perfekt til enklere kjøttretter, for eksempel. Men husk, vil du bytte ut vanlig salt med Maldonsalt i vanlige oppskrifter, må du bruke dobbelt så mye Maldon, siden saltkornene er større, grovere og mindre salte.

– Soyasaus

Soyasaus fungerer godt der du vil ha en kraftigere, dypere smak i tillegg til saltsmaken. Prøv for eksempel en superenkel – og mager – soppstuing: Stek oppskåret, fersk sopp og løk, smak til med soyasaus og pepper og eventuelt andre krydder, trekk pannen av varmen og ha over kesam. Husk å smake til etterpå også! Ellers kan du lage en veldig enkel, men god, «glasur» til for eksempel laks ved å blande like deler solbær- eller ripsgelé og soyasaus. Pensle det på ved steking, så får du både smak og en skinnende mørk overflate.

– Kanel

Kanel er ikke bare til kanelboller og risengrynsgrøt. Selvsagt er det en klassisk kombinasjon med epler, men også til kjøtt og fjærkre er det veldig godt. Prøv en klype i kjøttbollene neste gang, gjerne sammen med litt spisskummen! Du kan også ha kanel i en gryterett, gjerne med kylling. Men sørg for at du bruker skikkelig kanel – det er flere produkter som ikke er ekte, og de gir ikke den gode, aromatiske smaken som ekte kanel gjør. Hindu er et sikkert valg.

– Sennep

Sennep er selvskreven under det meste av pålegg på brødskive – for eksempel kjøttpålegg, kald kylling eller karbonader. Men du kan også bruke litt sennep i kjøttboller eller kjøttkaker, i en brun saus eller med litt kesam og dill til fisk. Bruk den sennepen du liker best – selv har jeg en forkjærlighet for den amerikanske, gule typen, som er spiss, men ikke for sterk.

Små ting kan løfte en rett og gi den det lille piffet den trenger. Prøv deg fram med noen av dette til å begynne med, og finn egne kombinasjoner under veis! Har du noen suksesshistorier? Noe å advare om? Kom med dem!

2 tanker om “10 ingredienser som løfter maten

  1. Masse gode forslag her som jeg definitivt skal teste ut.
    Den meksikanskje sjokoladesausen heter gjerne «mole Poblano» (saus fra Puebla). Ordet «mole» i seg selv brukes om sauser generelt, i alle forskjellige farger og sammensetninger.

    Har smakt mole poblano ved et par anledninger, og det smaker lett høgg, men jeg mistenker at jeg har vært uheldig 🙂

    Kanel er uvurdelig, og perfekt til f.eks en god lasagne 🙂

    • Det stemmer, Magne, den sausen vi bare kaller mole her, er «mole poblano» i Spania og Mexico 🙂 Kanel er glimrende for eksempel til lam også! Gi meg gjerne tilbakemelding på hva du gjør og hvordan det går – så skal jeg se om jeg kan lage til en mole poblano som ikke smaker høgg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s