Bananer er på sitt beste når de ikke er spisende.
Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for grønne bananer. Ikke kokebananene som er vanlige å bruke som en grønnsak i Afrika, India og Sør-Amerika, men rett og slett bananer som ikke er helt modne. Jeg kan til nød spise dem når de er gule, men har de fått brune flekker – og dermed er modne – er de for meg uspiselige. Da er det bare en ting å gjøre – la dem bli enda mer modne. Stivelsen i bananer omdannes nemlig til sukker etter hvert som bananene modnes, skallet blir helt brunt, og bananene blir myke og klissete.
Og da er det bare en ting å gjøre med dem – lag kake. Eller «bananbrød», som mamma lager. Dette er riktignok mer kake enn noe annet – det er sukker og egg i den – men den er ikke så søt som vanlig kake, og du trenger ikke noen glasur. Den kan også spises med smør og gul eller brun ost, og har den stått noen dager, har den ikke vondt av en runde i brødristeren.
Jeg bruker litt ristede valnøtter og sammalt fin hvete i røren – det sammalte melet gir en kraftigere, mer nøtteaktig smak samtidig som det får ut banansmaken, men du kan selvsagt bruke vanlig hvetemel og kutte ut nøttene om du vil. Og hvis du vil ha for eksempel hakket sjokolade i røren, skal jeg på ingen måte hindre deg.
Her er i alle fall oppskriften:
5 dl sammalt hvete, fin
1/2 ts salt
1 ts natron
2 dl brunt sukker
1,5 dl olje
2 egg
4-5 overmodne bananer
150 gram valnøtter
Slik gjør du:
– Begynn med å riste valnøttene noen minutter i stekepanne. Det skal lukte godt, men nøttene må ikke brenne seg.
– Sett ovnen på 175 grader, og smør og strø en brødform.
– Bland sammen mel, salt og natron i en bolle.
– Bland sukker og olje, og pisk inn egg.
– Mos bananene og bland dem med oljeblandingen.
– Ha det våte i det tørre, og rør til alt er blandet.
– Stek i ca en time. Stikk en kakepinne i kaken – henger det ikke deig på den, er kaken ferdig.
– La den stå i noen minutter før du hvelver den ut. La den avkjøles før du skjærer i den – om du klarer.