Blomstrende kålsuppe

De beste blomstene er dem du kan spise.

Stakkars blomkål. Det er en blomst jeg aldri har sett i vase, den er hvit, men får lett brune flekker og blir dermed stygg, og når man spiser den, er den dessverre altfor ofte kokt i hjel. Og til alt overmål lukter kokt blomkål som annen kokt kål. Et godt stykke unna roser og fioler, altså.

Men blomkål har mye bra for seg også. Den er full av vitaminer og mineraler, den har masse fiber, og så metter den godt. Det gjør at den passer utmerket i for eksempel suppe. Og problemet med at den lukter kokt kål løser man lett. Det er bare å la være å koke den og heller bake den i ovnen. Det gjør at den blir søt og myk, samtidig som den får en anelse grillsmak og dermed får mer særpreg. Sprøstekt bacon og røkt paprika er prikken over i-en. Og må du velge, så dropp for all del baconet, men ikke paprikaen! Jeg brukte hurtighakkeren min for å finhakke noen buketter rå blomkål helt til slutt – for å få litt tyggemotstand og variasjon i konsistensen, men du kan selvsagt bare bake alt om du vil.

Jeg var nylig så heldig å få Helle og Carina på middagsbesøk, og blomkålsuppe var forretten i vår lille treretter. Mitt største mareritt er at folk ikke skal få mat nok, så det er like greit å lage mye når man først er i gang. Den er veldig god senere også.

Til rikelig med suppe for fire personer trenger du:

2 blomkålhoder

litt olivenolje

6 dl H-melk

salt

pepper

ev. sprøstekt bacon

røkt paprika til servering

Slik gjør du: 

Sett stekeovnen på 200 grader. Rens og del opp blomkålen i buketter og legg dem på et stekebrett, men spar ca 1/4 av det ene blomkålhodet. Ha over litt olje, og bak i ovnen til blomkålen er myk og søt. Den skal ha noen mørke flekker. Ta av noen små blomkålbuketter til pynt. Ha resten av den grillede blomkålen i en kjele sammen med melken, og varm det opp. Kjør med stavmikser. Sprøstek ev. bacon, og gi bukettene til pynt et minutt eller to i baconfettet. Finriv eller kjør med stavmikser den rå blomkålen og bland den inn i suppen for å få litt å tygge på. Øs suppen over i boller, og pynt med blomkålbuketter, bacon og røkt paprika. Servér gjerne med brød til.

5 tanker om “Blomstrende kålsuppe

  1. Hørtes godt ut! Lurer på om du har oppskrift på en god suppe uten blomkål – og uten / eller med lite melk i? Jeg tåler det ikke så godt, og tenker det hadde vært kjekt med et tips 🙂

    • Tåler du brokkoli? Du kan gjøre det samme med det, nemlig. Og om du tåler syrnede melkeprodukter, kan du bruke vann til koking, og så røre inn litt kesam før servering!

  2. Tilbaketråkk: Fløyelsfløte | Vann i munnen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s