Lakrislaks

Bare den heldigste laksen havner i lakrisbåter.

Jeg er glad i laks, særlig når den er gjort så lite med som overhodet mulig. God, fersk laks med soyasaus, for eksempel, er nydelig. Sunt er det jo også, selv om oppdrettslaks ikke på langt nær er like sunn som den ville. Men den tamme er lettere å fange – i butikken får man nå filet av laks som går fra hav til plast på fire-fem timer.

Jeg er også glad i fennikel. Det er noe med den lakrisaktige smaken som er rund og aromatisk. Ofte sursylter jeg den, som i denne salaten med Salma, men den egner seg godt i supper og til andre smakstilsetninger også. Og siden det funker så godt med laks og fennikel, hvorfor ikke kjøre på med laks og lakris?

Keiserens nye trær er en interiørblogg med tilhørende nettbutikk. Selv er jeg tidvis estetisk utfordret, men da er det godt å ha noen som kan det og skjønner det. Fine ting er…nettopp det – fine. Men Keiserne har ikke bare god smak på interiør og design, de har også god smak på kjøkkenet. Og man kan ikke trå feil med lakris. Så var valgets kvaler – hvilken lakris skal jeg kjøpe? Salt? Søt? Pulver? Grovt? Fint? Jeg tenkte det var like greit å prøve seg på to stykker og gikk for fint pulver og grovt granulat. Og for en smak! Begge to smakte naturlig nok kraftig av lakris, men smaken var rundt og mild, ikke skarp som annen lakris kan være. Og da jeg smakte på det grove, rå granulatet, var det omtrent som å ha en blanding av kaffegrut og bruspulver på tunga. Veldig spesielt, og veldig, veldig godt. Et godt tips: Prøv å la være å stikke tunga ned i boksen selv om det frister.

Lakris fra Keiserne (via Danmark)

Da var laks i kjøleskapet og lakrisen i boks, hva nå med tilbehør? Det falt på linser – grønne linser gir tyggemotstand, er fulle av proteiner og langsomme karbohydrater og alle gode greier. Og så tar de lett opp smak for eksempel fra fennikel og løk. Dette er en rett som ser (og smaker) mer forseggjort enn den kanskje er – og særlig sausen er knallgod, i all beskjedenhet. Og så er det jo morsomt med bokstavrim, selvsagt.

Til 4 personer trenger du: 

ca. 500-600 gram laksefilet av beste sort

salt

pepper

olivenolje

ca 150 gram tørre, grønne linser

1 løk i så tynne skiver du får til

1 liten fennikel i så tynne skiver du får til

2 stilker selleri i så tynne skiver du får til

ca 2-3 dl solbærsaft

ca 0,5-1 dl soyasaus, eller etter smak

litt eplesidereddik

fint lakrispulver

2-3 ss kesam

rått lakrispulver til servering

Slik gjør du: 

Begynn med linsene. Fosskok dem i usaltet vann i ca 10-15 minutter. Hell av vannet og ha dem i en kjele med litt olje, grønnsaker og litt god kraft, ca 2-3 dl. La det småkoke i 45 minutter. Pass på at det ikke koker tørt – i så fall har du i mer vann. Smak til med salt og pepper.

Bland solbærsaft og soyasaus og la det koke i ca 20 minutter. Det skal tykne ganske godt. Smak til med eplesidereddik og lakrispulver. Før servering pisker du inn litt kesam – det gjør sausen litt fyldigere og gir den også litt mer syre.

Skjær fisken i biter, krydre med salt og pepper og stek den i litt olje på begge sider. Den kan gjerne ha en rosa kjerne. Legg linsene og grønnsakene på tallerkenen, og ha fisken oppå. Hell sausen rundt, og dryss litt grovt lakrispulver over før servering. God appetitt!

Og slik ble det ferdige resultatet.

4 tanker om “Lakrislaks

  1. Jeg syns du skriver så fint, du har så mange sånne små søte gullkorn spredt utover i tekstene dine! Sånn som «Bare den heldigste laksen havner i lakrisbåter». Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg blir litt glad inni meg av sånne linjer.

    Mvh din største fan

  2. Tilbaketråkk: Fløyelsfløte | Vann i munnen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s