Fløyelsfløte

Det nest enkleste er ofte det beste.

Fløte. Bare ordet klinger litt av luksus og overdådighet. Jordbær med fløte på er for mange høydepunktet på en ellers ofte begredelig norsk sommer, mens «fløteiskrem» er et kvalitetsstempel – selv om mye norsk iskrem faktisk visstnok lages av smør, eller «melkeråvarer», som det står på innholdsfortegnelsen.

Jeg synes fløte kan være godt, men helst i små mengder. Ellers kan det bli for mektig. Og hva er vel mer naturlig da enn å lage en dessert som består stort sett utelukkende av nettopp fløte tilsatt sukker? Vi snakker om panna cotta, «kokt fløte» på italiensk. Og det er nettopp dét det er – fløte som er kokt opp med sukker og litt smakstilsetning, tilsatt gelatin og avkjølt. Har du et kvarter på kjøkkenet, har du en dessert som kan varieres på veldig mange måter – bruk det du liker av krydder, urter, frukter og bær.

Denne panna cottaen serverte jeg som dessert etter blomkålsuppe og laks med lakrissaus, og for å få den litt friskere og gi den litt mer sting, brukte jeg lime i fløten, hadde en mango- og chilisaus i bunnen samt ingefærsirup over. Veldig enkelt, og veldig godt. Og veldig mektig – denne oppskriften fordelte jeg i seks porsjoner, men den kunne fint ha gått til åtte.

Du trenger:

6 dl fløte

1 dl sukker

saft og skall av en lime

3 plater gelatin

1 ts vaniljeekstrakt (ev. en vaniljestang)

ca. 15 cm ingefær, skrelt og skåret i så tynne skiver du får til

3 dl sukker

3 dl vann

ca. 250-300 gram mango, renset

1 liten, rød chili, renset og uten frø

1-2 ss sukker

Slik gjør du:

Kjør mango, chili og sukker til puré i stavmikser eller tilsvarende. Fordel pureen i serveringsglass. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i noen minutter. Imens varmer du opp fløte, sukker og limesaft til kokepunktet. Bruker du vaniljestang, deler du den og skraper ut frøene og har dem og stangen i fra begynnelsen av, bruker du vaniljeekstrakt, kan du vente til helt mot slutten med å ha det i. Visp underveis for å sikre at ikke fløten svir seg.

Ta fløten av varmen, og ta opp vaniljestangen om du bruker det. Klem ut vannet av gelatinen, og ha platene over i den varme fløten. Visp godt så gelatinen løser seg helt opp – det er ikke godt med geléklumper i. La fløten avkjøle seg et par minutter før du forsiktig fordeler den over mangopuréen. Ikke hell for fort, da vil det blande seg. Dekk med plast, og sett panna cottaen til avkjøling. Det tar ca 3-4 timer.

Lag ingefærsirup: Kok renset ingefær, sukker og vann i 30-45 minutter. Det skal smake søtt, men tydelig av ingefær. Sil sirupen, men ta vare på skivene. Før servering varmer du sirupen og heller et par spiseskjeer over panna cottaen. Pynt med ingefærskivene. Kos deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s