Klar for juling!

Jeg skal være slem gutt i år. Det håper jeg noen vil like.

Få høytider er vel forbundet med tradisjoner som julen. Noen ting gjør man ikke ustraffet. Man flytter ikke «Grevinnen og hovmesteren» på lille julaften, for eksempel, og det er krise når familier av blandet herkomst må møtes – særlig når østlendinger må spise pinnekjøtt istedenfor ribbe på julaften, eller vestlendinger tror de har klart å overbevise sin tilkommende om å følge tradisjonen «slik den skal være», men får ribbe av svin istedenfor av får.

Jeg liker tradisjoner jeg også, men jeg mener at regler er til for å brytes. Noen klager over at julematen ikke er god, at det er for fett, for søtt, for tungt eller rett og slett ikke smaker godt. «Men det er jo tradisjon, da», sier de også, og innrømmer dermed at husfred slår ganefryd. Ikke nødvendigvis en dum egenskap alltid.

Heldigvis har jeg en ganske forståelsesfull familie som ikke løftet et øyenbryn da jeg, på min første jul jeg stelte i stand, serverte vilt istedenfor ribbe og stek, slik tradisjonen var i mange år. «Så lenge jeg får ribbe til førstedagsfrokost», sa mamma. Og det fikk hun. Svoren var til og med sprø.

Men altså – det er litt over en måned til jul. Hva er jul for deg? Baker du tolv av de sju slagene, eller stresskjøper du pepperkaker på lille julaften? Tvinger du i deg riskrem i et lønnlig håp om at endelig, endelig er det kanskje din tur til å få mandelen og marsipangrisen, eller nyter du multekrem og himmelsk lapskaus med velbehag? Hva står på middagsbordet, og hva må du ha i dagene og ukene før for at det «skal bli jul»? Og ikke minst, er det noe i julen du ikke liker, men som du tvinger i deg «for tradisjonens skyld»?

La meg høre om det! Og se ikke bort fra at gamle favoritter kanskje dukker opp i ny drakt og muligens blir ny favoritt. Etter det første året med vilt var det ikke så farlig med ribbe til julaften lenger.  Vi fikk en ny tradisjon. Kanskje gjør du det det også?

6 tanker om “Klar for juling!

 1. Tåsk! Eller torsk, som det visstnok heiter i skrift. Ingen julaften uten. Vi har forøvrig tradisjon for å gjere klar til ribbemiddag på første juledag, men fordi vi har stor, og sein, frokost, har ribba dei tre siste åra ikkje komen på bordet før andre (og i eit tilfelle tredje!).

  Ingen jul utan brune pinner og «jårplemjølståppe» (potetmelstopper, altså. Men æg rægne jo mæ at dui ikkje tarte badre håve mæ å ta jusst denn, Sten!).

 2. Pinnekjøtt på julaften er obligatorisk, men i år skal jeg jobbe og må ta til takke med ribbe. Jeg overlever nok så lenge jeg får sett tre nøtter til askepott 🙂 Den røde julebrusen fra Mack er også obligatorisk, og nå som lillebroren min ikke jobber på hurtigruta lengre lurer jeg på hvordan jeg skal få has på den.

  Ellers har jeg startet en tradisjon hvor jeg inviterer hele vennegjengen på juletapas i desember en gang, og det har jeg tenkt å fortsette med. Makan til kos skal man lete lenge etter, også kjører vi det som spleiselag slik at vi slipper å tenke på unyttige julegaver til hverandre.

  • Åh, det var kjempelurt med juletapas! Det er jo veldig koselig, da! Noe sier meg at du står for desserten i år? 😀 Du har jo allerede gjort noe av det jeg tenker på, å gjøre en vri på det tradisjonelle!

   • Faktisk har jeg stått for hele sulamitten de to siste årene, men jeg elsker jo matlaging, så det er bare kos 🙂 Spørs om det blir kake i år ja – ellers er jeg alltid på jakt etter inspirasjon til tapasbordet, har som mål å prøve noe nytt hvert år.

 3. jeg er så julemenneske at jeg elsker nærmest all julemat (og alt annet med jula nesten, selv om jeg liker det personlige fremfor juleglam’en fra bladene)… 🙂 Jepp, har faktisk laget 12 av 7 kakeslag en jul, dengang da jeg var student og kom hjem til jul uten noe å gjøre i hele to uker. 🙂

  MÅ ha til jul: Ribbe (julaften) og medisterkaker (med allahånde og nellik i) karamellpudding, Torsk 1. juledag, Pinnekjøtt 3. juledag, lutefisk 4. juledag, Pepperkaker, pleskner og havreflarn. Hjemmelaget leverpostei og sild…. mmmm..,

  Vi pleier å reise rundt til venner med forskjellige smaksprøver på julegodter på lillejulaften (utkledd som nisser), så jeg vil gjerne ha tips på det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s