Universalsaus?

Takket være Hannibals bror har jeg en saus å bruke til alt. 

Mye har blitt utskjelt i matverdenen, ikke minst majones. Den ferdigkjøpte spenner fra tykk, kremete og fyldig til tynn, besk og bitter. Derfor jeg har helt sluttet å kjøpe den – jeg lager den heller selv.

Etter sigende fikk majones navnet sitt etter byen Mahon på Menorca. Byen er i sin tur oppkalt etter broren til Hannibal – han med elefantene, du vet. Om han var en god kokk, vites ikke, men sausen – som består av eggeplomme og olje – har i alle fall blitt en standardsaus verden over, selvsagt med variasjoner. I Frankrike brukes ofte en ganske nøytral olje, sammen med sennep og sitron eller eddik, mens i Spania brukes ikke sennep, og der brukes gjerne olivenolje.

Det er en veldig allsidig saus. Ulike oljer gir ulik smak, og den kan tilsettes eddiker og krydder etter eget ønske. Den er basen for remulade, thousand island og selvsagt aioli.

I disse førjulstider er det veldig greit med en basisoppskrift som kan varieres. Jeg har som regel en porsjon med majones i kjøleskapet – da har jeg alltid noe for hånden. Noen tips kommer under – men først til en framgangsmåte.

Første bud: Ikke finn på å lage den for hånd om du har det travelt. Jeg har en Bamix stavmikser med piskeskive som gjør det veldig enkelt å lage majones på rundt femten sekunder – bare knekk et egg i bunnen av et høyt, smalt beger, tilsett 1/2 ts salt, 1 ss eddik eller sitronsaft og ca 3,5 dl olje. Begynn fra bunnen og før mikseren oppover. Røren blir tykk og kremete på noen få sekunder.

Har du ikke noe sånt, er det veldig greit å bruke en håndmikser også. Da kan det være greit å skille egget og bruke eggeplommen. Pisk den litt sammen først før du gradvis har i oljen – begynn med en spiseskje om gangen mens du pisker på høy hastighet. Etter hvert kan du ha i mer og mer olje. Når den er så tykk du vil ha den, smaker du til med salt, syre og ev. krydder. Ferdig.

Det er vanlig i Østfold – der jeg kommer fra – å bruke kald bearnéssaus til pizza. Jeg synes at min variant i all beskjedenhet er bedre – den har mye av de samme smakene, men er lettere og friskere. Til 1 del majones bruker jeg 3-4 deler mager kesam, litt estragoneddik og tørket eller fersk estragon, litt mer salt og litt pepper. Rør alt sammen, og la det stå og trekke en halvtimes tid. Bytter du ut estragon og -eddik med sitronsaft, dill og litt finrevet sitronskall, har du en perfekt saus til laks eller annen fisk.

Med litt finhakket hvitløk (eller bruk hvitløk på glass eller tube) har du en aioli du kan spise med skje – selvsagt smaker den veldig godt til godt brød som en del av et tapasbord, men den er også veldig god i fiskesuppe – ha over en skje ved servering. Eller hvorfor ikke ha i litt sterk sennep og revet pepperrot til et smørbrød med kaldt kjøtt?

 

4 tanker om “Universalsaus?

  1. Tilbaketråkk: Laksepasta på ti minutter | Vann i munnen…

  2. Tilbaketråkk: Majones til mor og fastelavn! | Vann i munnen…

  3. Tilbaketråkk: Lavcarbonara! | Vann i munnen…

  4. Tilbaketråkk: Rekecocktail anno 2013 | Vann i munnen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s