Trippel sitronkake

Akkurat passe av det gode.

Akkurat passe av det gode.

Etter «litt» tid ute av drift er vi endelig tilbake igjen! Mye har skjedd siden sist – det kommer vi tilbake til etter hvert. Men første innlegg i det nå ikke fullt så nye året blir en sitronkake. Med MYE sitron. Dette er en kake som ble beskrevet som litt «hoity toity» – og det ER flere trinn i denne enn det jeg vanligvis pleier å lage. Men det er det verdt. To små tips før du begynner: Om du varmer sitronene, enten i et minutt eller to i kokende vann eller i mikroen (prikk skallet godt først!) får du ut mye mer saft. Det samme gjør du faktisk om du deler sitronen på langs og ikke på tvers.

Sitron er en av de ingrediensene jeg bruker mye av, men det var en del sitroner igjen som måtte brukes opp. Og hva er vel bedre enn å lage en sitronkake? Det vil si, det begynte med å lage en sitroncurd, eller en sitronkrem, om du vil. Denne er fantastisk i kakefyll, eller som «syltetøy» på ristet loff, eller på pannekaker drysset med litt melis, eller…ja, i grunnen til alt der du vil ha noe syrlig og kremete. Og fordelen med denne er at den kan – og bør – stå over natten.

Mange oppskrifter vil at du skal piske kremen over et vannbad i et kvarter-tjue minutter. Jeg er lat, så det gidder jeg ikke. Jeg setter på platen på relativt høy varme. Da har du laget denne på under ti minutter. Men to ting må du huske på: Ikke ha ingrediensene i en varm kjele, og ikke la kremen koke for lenge. Da korner den seg, og du har laget søt eggerøre med sitronsmak. Det var kanskje ikke akkurat det du var ute etter? Denne oppskriften er for øvrig basert på oppskriften fra boken «Pascal» – men jeg har redusert smørmengden litt.

4 egg

skall av 2 sitroner

160 gram sitronsaft (ja, faktisk. Bruk vekt. Dette tilsvarer saften av rundt 4 sitroner, men altså – bruk vekt.)

200 gram sukker

100 gram mykt smør

Ha egg, sitronsaft, -skall og sukker i en liten kasserolle. Pisk det sammen og kok opp under omrøring. La det koke i et minutt – pisk hele tiden. Kremen skal bli tykk og glatt. Pass på at den ikke korner seg. La den avkjøles til ca kroppstemperatur. Pisk inn mykt smør med stavmikser. Sett kremen kaldt til den skal brukes.

Så er det sukkerbrød. Det er ganske enkelt å lage sukkerbrød – til ett egg bruker man 30 gram sukker og 30 gram hvetemel. Jeg bruker 1 ts bakepulver til 120 gram hvetemel, altså 4 egg. Og 4 egg er passe til denne oppskriften, i en ca 24 cm springform.

Pisk egg og sukker sammen til stiv eggedosis. I kjøkkenmaskin tar dette rundt 10 minutter. Pisk inn 1 ss sitronsaft og 1 ss sitronskall. Bland sammen mel og bakepulver, og sikt dette inn i eggedosisen. Stekes på 175 grader i ca 30-35 minutter.  La kaken bli kald før du deler den i to. Dynk gjerne med litt sukkerlake (like deler sukker og vann kokes i 5-10 minutter) smaksatt med – du gjettet det – sitronsaft. Du kan også dynke med sitronlikør, som Limoncello, hvis du heller vil det.

Så er det toppingen. Jeg har brukt en marengssmørkrem – den kan bli litt i mektigste laget for noen, så du kan enten kutte ned på smørmengden (oppskriften tilsier 175 gram – prøv deg fram med for eksempel 125) eller rett og slett droppe smøret helt og bare lage en marengs. Gjør du det, bør du brenne den av med en gassbrenner eller tilsvarende – da får den både fin farge, og den holder seg bedre. Du kan også ha i mer sitron – gjerne skall, det gir mye smak og syrlighet uten å forstyrre konsistensen.

Men jeg gir dere i alle fall oppskriften på marengssmørkrem:

Kok opp en liten kjele med vann. Sett en bolle i eller over det kokende vannet og ha i 2 eggehviter og 100 gram sukker. (Øk mengden til 3 eggehviter og 150 gram sukker om du vil ha mye topping eller vil dekke kanten på kaken også.) Pisk med håndmikser til marengsen er glatt, varm og blank. Det tar minst fem minutter. Ha den over i en annen bolle (kjøkkenmaskin fungerer utmerket) og pisk til marengsen er helt kald. Ha i mykt smør i terninger (begynn for eksempel med 125 gram og smak deg fram om du vil ha i mer) og la maskinen gå til alt smøret er pisket inn. Kremen skal være lett og luftig uten smørklumper. Vend inn sitronsaft (2-4 ss etter smak) og revet sitronskall (av ca 1 sitron).

Ha sitronkrem mellom lagene på den ferdigdynkede kaken, og ha også et tynt lag med sitronkrem på toppen og på sidene om du vil. (Denne kremen er så god at den kan spises med skje, så det ble ikke nok til sidene, dessverre. Neste gang lager jeg dobbelt porsjon.) Ha marengssmørkrem oppå, enten bare med en palettkniv eller lignende, eller bruk en sprøytepose til å lage  topper. Pynt med for eksempel revet sitronskall. Du kan også kandisere sitroner eller – skall – kok dem i vann i et par minutter for å fjerne beskheten, og kok dem så i sukkerlake (se over) i ca. 15-20 minutter. Etterpå kan de tørkes i ovn – ca en time på 90 grader burde holde. Bruk gjerne varmluft. Spis og nyt.

4 tanker om “Trippel sitronkake

  1. Tilbaketråkk: Vann i munnen…

  2. Tilbaketråkk: Fastelavnskringle med valnøtt og sitron | Vann i munnen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s