Fastelavnskringle med valnøtt og sitron

For mye av det gode er av og til helt riktig. 

Det forrige innlegget var en lavkarbo-oppskrift på en carbonara. Siden jeg er tilhenger av et balansert kosthold – og ikke bare av den typen med en kake i hver hånd – kommer her det stikk motsatte, nemlig gjærbakst med ordentlig mel, sukker og melis. Men hvorfor fastelavnskringle i dag, tenker noen kanskje? Det er jo fetetirsdag, da skal det vel være pannekaker? Jo, bevares. Det er ingenting i veien for at du kan lage pannekaker også – prøv dem for eksempel med sitronkremen fra denne kaken.

Men det er altså i dag, tirsdag før askeonsdag, som er selveste faste-kvelden – Fastel-abend, som så senere ble til fastelavn. Vi har jo massevis av «aftener» ellers også – julaften, påskeaften og nyttårsaften, som alle er kvelden før den «egentlige» høytiden. (Så kan man diskutere om 40 dager der man ikke skal spise hvitt mel, sukker,  drikke kaffe, spise sjokolade eller kjøtt er en «høytid». Festlig er det i alle fall ikke.)

Her til lands er det vanlig med fastelavnsboller på søndag før fasten tar til. De er gjerne fylt med krem og syltetøy, eller av og til med mandelmasse. Jeg har gjort en liten vri på bollene og slår et slag for den gode, gammeldagse kringlen. Bladkrans, flettekrans – kall den hva du vil, men den er fin, og den smaker godt. Og så minner den meg veldig om mamma. Jeg aner ikke hvor mange kringler hun har bakt opp gjennom årenes løp, men gode ble de, alle som én. Så dette er både hjemmekos og nostalgi og en tvist på en klassiker.

Jeg har droppet mandlene og istedenfor fylt den med valnøttmasse. Den består av litt mer nøtter enn melis (ca. 250 g nøtter og 150 g melis, men smak deg fram), litt vann og to eggehviter. Mal nøttene fint, gjerne to ganger, og bland dem med melis. Ha i eggehviter og vann til det er god konsistens – den skal kunne smøres utover. I tillegg har jeg finhakket en del valnøtter (ca 50-100 gram) og hatt over massen, men det kan du sløyfe. Og som alltid – bruk det du har lyst på, hasselnøtter eller pistasj, for eksempel, bør fungere fint.

Selve deigen har jeg sakset fra Matnyttig.no. Den er veldig god, og den er lett å lykkes med.  Men husk bare tre ting: Bruk alltid smør, og ikke margarin (Bremykt går veldig fint), bruk gjerne mer kardemomme – og sist, men aller viktigst, bruker du kjøkkenmaskin, bør ikke væsken være for varm. Temperaturen øker nemlig i deigen når den eltes i maskin, og blir den for varm, dør gjæren. Det samme skjer om deigen står i trekk. Men husker du på dette – og det er ikke så mye – blir baksten din lett, luftig og fin.

Greit. Nå er formaningene overstått, det morsomme gjenstår. Etter en god forheving er det bare å kjevle ut deigen til en firkant. Denne deigen blir akkurat passe til en stor kringle, men ikke kjevle deigen for tynt ut. Da har den lett for å revne når du smører på den gode nøttemassen. Dryss bittelitt kanel over, og finriv skallet av en sitron over. Ha på malte nøtter hvis du bruker det, og rull det tett sammen til en pølse. Legg den på et stekebrett. Klipp dype snitt i pølsen og brett hvert snitt tilbake, vekselsvis til høyre og venstre. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca 30 minutter eller så.

Stek midt i ovnen på ca 200 grader i 20-25 minutter. Ta den ut og la den avkjøle seg. Bland melis, litt vann og sitronsaft etter smak til en jevn glasur. Ha på kringlen og skjær i biter. Spis med iskald melk til. Gratulerer – du er nå klar til 40 dagers faste.

fastelavnskringle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s