Selvskryt kan være det ærligste, men skryt fra andre er det morsomste.
Pizza er big business. Vi spiser rundt 50 millioner frossenpizzaer i året, rundt halvparten av dem er Grandiosa. Nylig kom de ut med det nyeste skuddet på stammen, nemlig kebabpizzaen. Man kan mene hva man vil, men det er et godt stykke fra den pizzaen som første gang ble beskrevet rundt år 1000, og som trolig bare var brøddeig med olje og kanskje hvitløk. Flatt brød med noe på finnes i utallige varianter verden over, men det er altså den italienske varianten og navnet som har fått fotfeste. (Selve navnet kommer trolig fra det greske «pikte», som betyr gjæret brød – selv om det finnes mange andre forklaringer på navnet også.)
Etter at søreuropeerne oppdaget Amerika, etter at vikingene og ikke minst amerikanerne selv hadde visst om at kontinentet fantes i flere hundre år, kom tomaten til Europa. Og med den ble også pizzaen slik vi kjenner den, til. Utallige avarter finnes, selvsagt – tykk og tynn bunn, med og uten ost, med og uten tomatsaus, med ulike toppinger – men den klassiske er og blir en med ost og tomatsaus, passe tykk bunn og spennende fyll.
Gladmatfestivalen har arrangert pizza-NM for amatører i en årrekke. Jeg var med i 2010 og kom på delt 4. plass, men i 2011 vant jeg! Og siden det er en lørdag i februar, vinteren føles som den har vart siden siste helgen i september og neppe kommer til å gi seg før juni og jeg vil reise bort, vil jeg dele vinnerpizzaen med dere. Jeg har kalt den «Færra te Mexico». Lynni Treekrem må ha meg unnskyldt. Denne pizzaen har i alle fall rene, gode smaker. Noen av kombinasjonene er kanskje litt uvanlige her, som kakao og kalkun, men det er helt klart verdt et forsøk. Uttrykket «sveitsisk urmakerpresisjon» ble brukt om smakene mine – om det er berettiget vil jeg la dere avgjøre. Her følger i alle fall vinnerpizzaen fra 2011!
Bunn:
ca 350-400 gram hvetemel
2 ts tørrgjær
1 ts salt
2 ss maisolje
ca 2,5 dl vann, litt kaldere enn kroppstemperert
Bland alt det tørre og ha i vann og olje. Elt godt til en smidig deig, ca 10-15 minutter for hånd eller 5
minutter med maskin. La heve til dobbelt størrelse under lokk eller håndkle.
Salsa fresca:
1 kg norske klasetomater
1 grønn chili
1 paprika
2 fedd hvitløk
1 liten gul løk
salt og pepper
3-4 ss hakket, fersk koriander
Skjær vekk kjernene fra tomatene og kjør tomatkjøttet i en stavmikser eller tilsvarende. Ha
tomatmosen i en sil og sil vekk så mye av saften som mulig. (Spar den og bruk for eksempel suppe.)
Bland i finhakket chili, løk, paprika, hvitløk, krydder og koriander inn. Sil av igjen før sausen has på
pizzaen.
Mole-marinert kalkun
ca 250-300 gram kalkunfilet i strimler eller tynne skiver
Marinade:
½-1 ts spisskummen
½ ts røkt paprika
½-1 ts chipotle (røkt jalapeño-pulver, kan erstattes av samme mengde røkt paprika og litt
kajennepepper, eventuelt 1-2 ts chipotle-saus fra glass (Santa Maria))
½ ts kanel
1 klype ekte vaniljesukker, ev. frøene av ¼ vaniljestang eller 1-2 dråper vaniljeekstrakt
1 ts kakao
0,5 dl maisolje
ev. 1 ss tomatpuré
Bland alle ingrediensene til marinaden sammen, og vend kalkunen godt i den. La kjøttet ligge i minst
en halv time før det brunes og settes til side.
Marinerte reker
½ kg store reker, renset
Saft og skall av 1 lime og ½ liten grapefrukt
2 -3 ss tequila (kan sløyfes, men…)
½ liten rødløk, finhakket, og ½ avocado, hakket
salt
Rens rekene, eller fjern skallet på halene fra scampien. Bland sitrussaft, skall og tequila, samt
løk og avocado, og ha i rekene. La ligge i minst en halv time. Smak til med salt.
1 pk Tine Pizzaost 4 oster
Til garnering:
Finhakket rød chili
Finhakket fersk koriander
Hakket mango
1. Sett ovnen på ca 230 grader.
2. Kjevl eller trykk ut deigen. Bruk gjerne fint maismel til utkjevlingen. Ha deigen over på en
stekeplate. Prikk den godt. Forstek deigen i 3-4 minutter.
3. Ha på godt avrent salsa fresca, og ha ost på toppen. Legg på stekte biter av kalkun, og stek pizzaen
til den er gyllen og sprø, ca 8-12 minutter.
4. Fordel godt avrente reker/scampi over den ferdigstekte pizzaen. Dryss over chili, koriander og
mango.
Og slik ser den ferdige pizzaen ut: