Garantert hestefritt

Hest er best på tallerkenen. Men av og til er tallerkenen best uten hest. 

Det har vært sagt og skrevet mye om ferdiglasagne, hest og mattrygghet, så jeg skal ikke utbrodere dette videre. Jeg slår bare fast at jeg har fått enda en grunn til ikke å spise frossenmat, og at det nok ikke er så dumt at jeg alltid bestiller falafel – kikertboller-  der andre kjøper kebab av kjøtt som ikke er så lett å kjenne igjen som nettopp det.

Og det er nettopp dette kjøttet som skaper problemer. Man kan snakke mye om sporbarhet, vaksiner, sykdom og desslike, men den beste måten å unngå skumle stoffer i kjøtt på, er å spise mindre av det.  Jeg sier ikke at alle bør bli vegetarianere, men et vegetarmåltid ekstra i ny og ne skader definitivt ikke. Derfor får du her en oppskrift på lasagna. Jeg lover at den inneholder verken storf eller hest, og jeg kan nesten love at du ikke vil savne det. Lasagnaplater blir toppet med en tykk, langkokt saus med massevis av grønnsaker, og deretter en kremete saus med et sting av blåmuggost – lag på lag. Og med salat til er dette et måltid både kroppen din og rumenske hester vil takke deg for.

Dette er en svær porsjon med tomatsaus, men frys ned det du ikke bruker. Den kan du for eksempel blande med bønner til en gryte, eller spise som den er eller som saus til vanlig pasta.

Tomatsaus:

3 store løk

2 hvitløk uten fedd

4-5 stilker selleri

3-4 gulrøtter

2 paprika (rød eller gul)

3-400 gram sopp, gjerne aromasopp

3 bokser med pastasaus etter smak (eller 2 store glass)

olivenolje til steking

ev. litt rødvin/buljong

timian, basilikum og oregano etter smak

salt, pepper, sukker og ev. balsamico etter smak

 

Hakk alle grønnsakene ganske fint. Surr dem i litt olivenolje – begynn med de harde grønnsakene som løk, selleri og gulrot. Ha deretter i resten av ingrediensene.  La alt koke så lenge du kan – minst en time, men gjerne tre.

Ostesaus:

3 ss smør

3-4 ss hvetemel

ca 5 dl melk (varmer du den, er det lettere å få sausen klumpfri)

salt og pepper

ca. 100 gram revet gulost

25-50 gram blåmuggost, for eksempel Selbu blå

 

Smelt smør og rør i hvetemel til jevning. Spe med melken, litt etter litt. Rør godt mellom hver gang.. Bruk en vid, litt lav kjele/sautépanne, da er det lettere å unngå klumper. La sausen koke i noen minutter til melsmaken er borte. Trekk kjelen av platen, og rør inn ost. Rør godt til alt er smeltet. Smak til med pepper og eventuelt salt.

 

Montering og steking:

Dekk bunnen av en ildfast form med lasagnaplater. Legg tomatsausen oppå, og ha ostesaus over. Gjenta til formen er full. Dryss over med revet ost Stek  nederst i ovnen på ca. 200 grader i rundt 30-40 minutter. La lasagnaen stå i minst en halvtime før den serveres – den er fryktelig varm, og serveres den for tidlig, renner den veldig. Ha gjerne grønn salat til, og eventuelt hvitløksbrød.

 

Lasagna før steking

Lasagna før steking

Litt godt stekt. Men god.

Litt godt stekt. Men god.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s