Hele Norge baker – del 1. Framboisiere!

Nå er første episode av Hele Norge baker sendt – og jeg gikk videre! Det var veldig morsomt å se oss igjen, og ikke minst å se hvordan mange, mange timer med baking, små og store frustrasjoner, dommerkommentarer, ros og ris ble klippet sammen til 43 små minutter – men at det fortsatt var veldig gjenkjennelig for oss som var med.

Min signaturkake fikk bare én kommentar i programmet, men dommerne snakket med hver av oss ganske lenge – alt fra smak, utseende og konsistens (eller skal jeg si konsistaans?) ble vurdert og kommentert. Øyvind var redd for at chilien skulle bli for sterk – jeg hadde brukt både røkt chili (chipotle) og finhakket fersk i sjokoladekremen, men det ble den heldigvis ikke. Pascal kommenterte først at smørkremen utenpå stort sett bare smakte smør – men det gikk han tilbake på senere og mente at den bandt hele kaken sammen og avrundet den i munnen. Det var en lettelse å høre!

Samtidig var det veldig trist at Ellen og Ole Victor måtte dra. Det kom jo ikke akkurat som noen overraskelse på oss deltagerne, men det var ille å se dem slite. Når det holder på som verst, er man inne i sin egen lille boble, og det er ikke så lett å følge med på hva andre gjør. Da blir man bare enda mer stresset – og det trenger ikke jeg, i alle fall…

Første dags tekniske oppgave var en fransk jordbærkake, en fraisier. Vi fikk oppskrift og noen tips om framgangsmåte, men ikke så mye mer om det. Jeg ante heller ikke noe om utseendet, og siden det ikke er min sterkeste side, fikk jeg også kommentaren «et litt barnslig uttrykk». Men kremen var i alle fall bra!

Jeg har laget den i etterkant også, men siden jeg ofte har null respekt for oppskrifter, endret jeg den litt. Jordbær ute av sesong er ikke spesielt smakfullt, selv om man kan være heldig og få noen gode. Men jeg synes at bringebær er bedre og lettere å få gode også i mars måned. Jeg hadde en pakke med frosne bær i fryseren jeg tinte og kjørte til puré som fyll, men du kan selvsagt bruke mer ferske bær.  I tillegg er jeg veldig glad i kombinasjonen bringebær og sitron, så jeg bruker litt sitron i kremen også – i tillegg dropper jeg marsipanlokket på toppen. Jeg har tatt utgangspunkt i Pascals oppskrift som ligger her, men jeg halverte sukkerbrødmengden. I tillegg er kremen veldig mektig, så du kan vurdere å redusere mengden smør.

Til en kake på 20 cm trenger du:

Sukkerbrød: 

2 egg

65 gram sukker

65 gram hvetemel

1/2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland hvetemel og bakepulver, og sikt det inn. Bland forsiktig, og hell røren i en 20 cm stor springform eller kakering. Stek på 180 grader i ca 25-30 minutter.

Eggekrem:

500 gram melk (ja, faktisk. Bruk vekt.)

150 gram sukker

60 gram maisenna

4 eggeplommer

200-250 gram mykt, usaltet smør (i to like store deler)

saft og skall av 1-2 sitroner (begynn med en og smak deg fram)

Det er flere måter å lage eggekrem på – den enkleste er å blande alt sammen i en kjele og koke opp under stadig omrøring. La blandingen koke i et par minutter. Pass på at det ikke svir seg! (Det var slik jeg gjorde det i programmet.) Du kan også blande sukker, maisenna og eggeplommer godt, koke opp melken og ha den over eggeblandingen mens du pisker godt. Sil blandingen over i kjelen igjen og kok i et par minutter. Pascal velger å koke opp halvparten av melken, blande den andre halvparten med maisenna og piske egg og sukker sammen. Han heller melken over eggeblandingen og har så maisennajevningen over, blander alt og har det tilbake i kjelen. Samme der – la blandingen koke et par minutter, og rør hele tiden så det ikke svir seg.

Uansett hvilken måte du velger, har du i halvparten av smøret når kremen er tykk. Bland det godt inn, og sett kremen til avkjøling. Når kremen er romtemperert, pisker du den godt med en stavmikser eller kjøkkenmaskin og har i resten av smøret,  sitronskall og -saft.

Sukkerlake:

1 dl vann

50 gram sukker

1-2 ss sitronlikør (Limoncello) eller sitronsaft

Kok opp vann og sukker, og la det koke et minutt eller to. Avkjøl og ha i sitronlikør eller sitronsaft.

Montering:

ca. 3-400 gram ferske bringebær

ca. 200 gram frosne bringebær, tint (eller tilsvarende mengde ferske)

litt melis

Kjør tinte, frosne bringebær til puré i stavmikser eller tilsvarende. Tilsett melis etter smak, men ikke ha den for søt.

Legg bringebær på innsiden av kanten av en form som er litt større enn sukkerbrødet. Del sukkerbrødet i to, og ha den ene halvparten i midten. Dynk det godt med sukkerlake. Smør på litt krem, og få også kremen godt ut på sidene. Legg på en ring av ferske bringebær, og ha bringebærpuré eller mer ferske bringebær i midten. Dekk med krem. Ha på det andre laget med sukkerbrød, gjerne med snittsiden opp. Dynk det også godt med sukkerlake. Ha på mer krem, og sett kaken i kjøleskapet.

Før servering pyntes den med ferske bringebær og litt melis. Bør spises romtemperert.

...og slik ble den til slutt!

…og slik ble den til slutt!

 

 

 

2 tanker om “Hele Norge baker – del 1. Framboisiere!

  1. At det var Ellen og Ole Victor som måtte reise sa jeg fraktisk før avgjørelsen ble tatt. Med kommentaren «så kynisk du er!» fra sidelinja. Men det var nok litt for mye som gikk galt for dem den dagen.

    Når det er sagt, bare å være blant deltakerene bør jo si sitt, er neppe tilfeldig at det er dere som er plukket ut. 😉

  2. Din versjon av «Framboisière» ser jo mye lekrere ut enn den i TV-programmet. En gang i livet skal jeg nok prøve også, hilsen Tone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s