Marmorkake anno 2013

Av og til er verden best i svart-hvitt.

Det er noe umiskjennelig nostalgisk over formkake. Det er traust og godt med et snev av skolekjøkken over det hele. Det smaker virkelig hjemmebakst – noe som for meg er en god ting. Og noe av det mest nostalgiske som finnes, er trolig marmorkake. En vanlig formkake som er forsøkt spritet opp med litt kakao i en del av røren før den har blitt lagt lagvis med den lyse – kanskje noen har dristet seg til å tilsette vaniljesukker i den? – før man tar en gaffel og drar gjennom alle lagene slik at det blir et marmorert mønster i den. Joda, jeg har spist min andel av slike opp gjennom årene. 

Men akkurat som rekecocktailen har godt av å bli jazzet opp litt, har også marmorkaken det. Den er for god, for lettvint og for medgjørlig til å legges på kulinarisk antikvariat, kun for å børstes støv av når noen vil peke og le. «Forandre for å bevare» er konservatismens slagord. Med mørk sjokolade istedenfor kakao, samt et lite kick av chili, i tillegg til frisk lime, tar marmorkaken skrittet vekk fra å være utdatert og blir  i stedet retrokul.

Oppskriften har jeg snappet fra Keiserne, som i sin tur har lånt den fra Trines matblogg – men jeg har altså tilpasset den litt.

Du trenger:

175 gram mykt smør

225 gram sukker

3 egg

1,5 dl H-melk

250 gram hvetemel

1,5 ts bakepulver

1-2 lime, skall og saft

75 gram mørk sjokolade (70%)

chipotlepulver eller annen chili etter smak

litt H-melk

Slik gjør du:

– Sett ovnen på 175 grader, og smør og strø en brødform. Du kan også kle den med bakepapir.

– Rør smør og sukker hvitt. Ha i eggene, ett etter ett, og rør godt mellom hver gang.

– Bland hvetemel og bakepulver. Sikt det i vekselsvis med melken. Rør godt mellom hver gang.

– Ta av ca. 1/3 av røren. Smelt sjokoladen og ha den i, og smak til med chili. Den bør være litt sterkere enn du egentlig vil ha den – husk at en del av smaken blir dempet når den spises sammen med resten. Ha i litt melk hvis røren blir for tykk.

– Ha i limeskall og -saft etter smak i den lyse røren. Sjekk at begge rørene har samme konsistens.

– Ha halvparten av den lyse røren i formen, og ha hele den mørke oppå. Dekk med den lyse. Dra en gaffel eller en pinne gjennom hele formen langsmed langsiden, men pass på å ikke blande for mye.

– Stek til en kakepinne kommer ut tørr – det tar ca. 50-60 minutter.

Og her kommer det vanskeligste: 

– La kaken stå til neste dag, gjerne dekket av et håndkle, før du skjærer i den. Da får kaken tid til å «sette seg» og bli ekstra smakfull og saftig, og den smuldrer heller ikke så lett.

 

Marmorkake

3 tanker om “Marmorkake anno 2013

Legg igjen en kommentar