T.G.I.O.!

…thank goodness it’s onsdag, selvsagt. Hva trodde du?

Det er dagen etter presidentvalget i USA, og jeg er en av dem som nok fikk litt mindre søvn enn vanlig i natt. I anledning dagen er det på tide å dra fram noe erkeamerikansk. Og ikke bare én ting. More is som kjent more, og for mye av en god ting er herlig, for å sitere Mae West.

Cæsarsalat er en klassisk rett fra USA. Dressingen skal egentlig lages med olje og eggeplomme, nærmest som en majones, men til ære for de millionene som sliter med overvekt «over there», lager jeg den mye magrere med kesam. Smaken blir forbløffende lik åkke som, med sitronsaft, sennep (gul og amerikansk, naturligvis) og en liten ansjos.

Det er vanlig å toppe salaten med kylling for å få den mer mettende og proteinrik. Kylling er vel og bra, men siden dette er USAs dag, og alt blir bedre med barbeque, dekker jeg kyllingen med kanskje verdens enkleste barbequesaus. På toppen drysser jeg ristede valnøtter fra California – der de fleste valnøttene vi kjøper, kommer fra.  Valnøtter er nærmest som helsekost å regne – spekket av sunt fett og fiber, og godt for hjernen skal det være også. Og hjerneføde er neppe dumt, verken for folk i USA eller oss andre.

Til to gode porsjoner trenger du:

salat (gjerne romano, hjertesalat eller annen salat du liker)

3 kyllingfileter

1 liten løk, veldig finhakket

1 ss smør

ca 1 dl ketsjup

1/2 dl mørk sirup

2 ss lønnesirup

chipotlepulver

hvitløkspulver

4 ss kesam

1 liten ansjosfilet (ekte, italiensk)

sitronsaft

litt sennep

salt og pepper

100 gram valnøtter (eller så mye du vil ha), ristet i tørr panne til de begynner å lukte godt

revet parmesan

Slik gjør du det:

Renskjær kyllingfiletene og bank dem litt med baksiden av geværkolben. En  kjøtthammer kan også brukes om du mot formodning ikke har et skytevåpen liggende lett tilgjengelig. Stek kyllingen i på begge sider i pannen.

Lag barbequesausen: Smelt smør og blank løken i den. Ha i ketsjup og sirup, og la det småkoke 10-15 minutter. Smak til med chipotle og hvitløkspulver.

Kjør kesam og ansjos i en stavmikser. Smak til med sitron, sennep, salt og pepper.

Hell barbequesausen over kyllingen, og la det stå noen minutter. Ta opp kyllingen og skjær den i strimler.

Ved servering blander du salaten med litt av dressingen, legger på kyllingen, drysser over valnøtter og river over parmesan. Dig in!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s