Lavcarbonara!

Kullbrennerpasta kan være gull verdt. Særlig når den ikke er pasta.

Visse ting skal man ikke kimse av. En av tingene øverst på min liste er god mat. Og det er påfallende mange, kokker, matskribenter og andre, som trekker fram spaghetti carbonara som noe av sin favorittmat. «Carbonara» betyr «kullbrenner» – jamfør ordet «karbon». Jeg vet ikke helt hvorfor nettopp denne retten fikk det navnet, men det kan være at det går fort å lage den, samt at det gir masse proteiner og fett som trengs for å jobbe hardt i gruvene?

Jeg må innrømme at jeg ikke helt har skjønt carbonara-fascinasjonen selv. Det er pasta, og det er godt, bevares, men av og til litt pregløst og kjedelig. Og bacon. Alt blir som kjent bedre med bacon. Men så skal man til med rått egg og av og til fløte, da. «Hell eggeblandingen over den rykende varme pastaen slik at eggene blir kokt.» Men jeg er nærmest livredd for rå egg – hvis et egg så mye som smiler til meg, er dagen ødelagt, for ikke å snakke om hvor heslig jeg synes det er med eggeplomme som renner utover.

Jeg hadde en bit bacon igjen i kjøleskapet (tørrsaltet, fra Haugen gardsmat) som datoen var i ferd med å gå ut på. Jeg hadde også en squash i kjøleskapet. Og selvsagt – som alltid, majones. Derfor ble det – nettopp – en god kombinasjon av de tre, samt litt sitron, salt, pepper og et godt dryss med parmesan. Og så er det lavkarbo også, for dem som er opptatt av sånt. Jeg skal ikke si at squash smaker akkurat som pasta, men det blir godt, og squashen holder seg sprø hvis den ikke blir kokt helt i hjel.

Til denne oppskriften brukte jeg et julienne-jern til squashen- det ligner på en potetskreller, men det skreller i tynne strimler istedenfor i brede flak. Det er ingenting i veien for å lage «båndspaghetti» av squashen istedenfor, men det er et praktisk redskap og fås for rundt en femtilapp mange steder.

Pr. person:

1 squash

så mye bacon du vil – ca 125 gram burde være passe

salt og pepper etter smak

ca 2 ss majones

ev. 1 ss kesam

litt sitron

parmesan til å rive over

 

Stek bacon. Skrell og strimle squashen og kok den i godt saltet vann i et par minutter – ikke mer. Hell av vannet, og ha squashen tilbake i kjelen igjen, men ikke på varm plate. Ha over majones, kesam om du bruker, bacon og sitron. Smak til med salt og pepper – husk at squashen kan være litt salt, det samme med baconet. Dryss over nyrevet parmesan, og bland sammen. Du kan også ha over litt persille om du vil.  Vær så god – kjappmat, ikke fra gruvene, men rett fra ditt eget kjøkken. Squash-lavcarbonara

 

2 tanker om “Lavcarbonara!

  1. Tilbaketråkk: Vann i munnen…

  2. Tilbaketråkk: Fastelavnskringle med valnøtt og sitron | Vann i munnen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s